Monday, December 14, 2015

ចុះ​បិទ​សិប្បកម្ម​ផលិត​ស្រា​.​ស បណ្តោះអាសន្ន ក្រោយ​ពី​បង្ក​ឲ្យ​ពលរដ្ឋ​ជាង​១០​នាក់ ស្លាប់

​ក្រចេះ ៖ អាជ្ញាធរ​ខេត្ត​ក្រចេះ នៅ​ថ្ងៃ​ចុង​សប្តាហ៍​នេះ បាន​ចេញ​សេចក្តីប្រកាស​សម្រេច​បិទ​ទីតាំង​អាជីវកម្ម​ផលិត​ស្រា​នៅ​ទូទាំង​ខេត្ត ជា​បណ្តោះអាសន្ន​បន្ទាប់ពី​បង្ក​ឲ្យមាន​អ្នកភូមិ​ជា​ច្រើន​នាក់ ដែល​ទទួល​ទាន​ស្រា​.​ស ត្រូវ​រង​ការពុល​ស្លាប់ និង​រងគ្រោះ​ជា​បន្តបន្ទាប់​រួចមក​នោះ​។ ការសម្រេច​បិទ​ទីតាំង​ផលិត​ស្រា ដោយ​មាន​វិធានការ​តឹងរឹង​ពី​សំណាក់​អាជ្ញាធរ គឺ​បាន​ធ្វើឡើង​ក្រោយពី​ពិនិត្យ​ឃើញថា ការស្លាប់​របស់​អ្នកភូមិ​ចំនួន​១៦​នាក់ ជា​បន្តបន្ទាប់​ចាប់ពី​ចុង​ខែ​វិច្ឆិកា មកទល់​និង​ពាក់កណ្តាល​ខែ​ធ្នូ ចុងឆ្នាំ​២០១៥ នេះ គឺ​ផ្តើមចេញ​ដោយ​សារធាតុពុល​របស់​ស្រា​.​ស​។​

​របាយការណ៍​មួយចំនួន​បានឲ្យដឹងថា ការស្លាប់​មនុស្ស​ប្រុស​-​ស្រី យ៉ាងហោច ១៦​នាក់ ដែល​បាន​កើតមានឡើង​ជា​បន្ត​បន្ទាប់ និង​រងគ្រោះ​ចំនួន​ជាង​១០០​នាក់ នៅតាម​បណ្តា​ស្រុក​ចំនួន​៣ ក្នុង​ខេត្ត រួមា​ន ស្រុក​សំបូរ ស្រុក​ស្នួល និង​ស្រុក​ចិត្រ​បុរី គឺ​បង្កឡើង​ដោយសារ​តែ​ពុល​ស្រា​។​
​អាជ្ញាធរខេត្ត​បានបញ្ជាក់​ថា កាលពី​ចុង​ខែ​វិច្ឆិកា កន្លងទៅ​មាន​អ្នកភូមិ​ប្រុស​-​ស្រី ចំនួន​៣​នាក់ ក្នុងនោះ​ស្រី​ម្នាក់ នៅក្នុង​ស្រុក​សំបូរ ត្រូវបាន​ស្លាប់​ដោយសារ​តែ​ពុល​ស្រា​។ ក្រៅពី​ការស្លាប់​របស់​អ្នកភូមិ នៅ​ស្រុក​សំបូរ រួចមក​នោះ ក៏​មាន​បាតុភាព​ពុល​ស្រា​ថ្មី​មួយទៀត បាន​កើតឡើង​ចាប់ពី​ថ្ងៃ​ទី​៨ ខែ​ធ្នូ មកទល់​និង​ថ្ងៃទី​១៤ ខែ​ធ្នូ ក៏​មាន​អ្នកភូមិ ចំនួន​១៣​នាក់​ផ្សេង​ទៀត ត្រូវបាន​ស្លាប់​ជា​បន្តបន្ទាប់​ដោយ​សង្ស័យ​ថា បណ្តាលមកពី​ពុល​ស្រា​ដូចគ្នា​។ អ្នកភូមិ​ប្រុស​-​ស្រី ដែល​ជួប​ហេតុការណ៍​ពុល​ស្រា​ស្លាប់ ជា​លើក​ចុងក្រោយ​នេះ គឺ​បាន​កើតមាន​នៅក្នុង​ស្រុក​ស្នួល ចំនួន​៩​នាក់ ស្រី​៦​នាក់ ស្រុក​ចិត្រ​បុរី ចំនួន​៤​នាក់ ស្រី​២​នាក់​។​
​មន្ត្រី​សាលា​ខេត្តក្រចេះ បានឲ្យដឹងថា បន្ទាប់​ពី​មានការ​ទទួលរង​ដោយ​សារធាតុពុល​របស់​ស្រា ដែល​អ្នក​ភូមិ​បាន​ទទួលទាន​បណ្តាលឲ្យ​ស្លាប់ និង​មួយចំនួន​បាន​រងគ្រោះ​ដល់​សិរី​រាង្គ​កាយរ​ហូតពិការ​ជា​បន្តបន្ទាប់​រួច​មក​នោះ​។ មន្ត្រី​ជំនាញ​បាន​នាំយក​សំណាក​ស្រា​.​ស ដែល​មាន​ការសង្ស័យ​មាន​សារធាតុពុល​ទាំងនោះ ទៅ​ធ្វើ​កោសល្យវិច្ច័​យបាន​រកឃើញថា មាន​សារធាតុ មេ​តា​ណុល រហូត​ចាប់ពី​៩.៥០​ដល់​ទៅ​១៧.៥០ ដែល​សារធាតុ​នេះ​លើសពី​កម្រិត​នៃ​ការអនុញ្ញាតឲ្យ​ប្រើ​ដែល​បាន​កំណត់ត្រឹម​តែ​០.១៥ តែប៉ុណ្ណោះ ហើយ​ការប្រើប្រាស់​លើស​សារធាតុ​មេ​តា​ណុល​នេះ​អាច​បណ្តាល​ឲ្យ​សារជាតិ​ពុល​កើន​ឡើង​ខ្លាំង​។ នេះ​បើ​យោងតាម​របាយការណ៍​ពិសោធន៍​របស់​មន្ទីរ​ឧស្សាហកម្ម​ខេត្ត​។​
​ការរីក​រាលដាល​នៃ​ការពុល​ស្រា​បង្កឲ្យមាន​មនុស្ស​ស្លាប់ គឺ​ត្រូវ​កើតឡើង​សារ​ជា​ថ្មី​ម្តងទៀត នៅ​រសៀល​ថ្ងៃ​ទី​១២ និង​១៣ ខែ​ធ្នូ នេះ ដោយ​មាន​អ្នកភូមិ​ចំនួន​៥​នាក់​ផ្សេង​ទៀត បាន​ស្លាប់ ក្នុង​ឃុំ​បុស​លាវ និង​ឃុំ​សំបុក ស្រុក​ចិត្រ​បុរី ក្នុងនោះ​មាន​២៥​នាក់​ផ្សេង​ទៀត កំពុងតែ​រងគ្រោះ​។ ជាមួយ​និង​ការផ្ទុះ​ចេញ​នូវ​បាតុភាព អ្នកភូមិ​ស្លាប់ ជា​បន្តបន្ទាប់​ក្រោម​ការសង្ស័យថា បណ្តាលមកពី​ពុល​ស្រា អភិបាលខេត្ត​ស្តីទី ឯកឧត្តម ហឿ ស៊ី​យ៉ែម នៅ​ថ្ងៃ​ទី​១៣ ខែ​ធ្នូ បាន​ដឹកនាំ​មន្ត្រី នៃ​មន្ទីរ​ជំនាញ​ចុះ​បិទ​ទីតាំង​ផលិត​ស្រា​មួយ​ចំនួន នៅក្នុង​ស្រុក​ចិត្រ​បុរី និង​ដកហូត​ស្រា​.​ស ស្រា​ត្រាំ​ថ្នាំ ដែល​កំពុងតែ​ដាក់លក់​នៅតាម​តៀម​លក់​គ្រឿងទេស​។ អភិបាលខេត្ត​ស្តីទី ឯកឧត្តម ហឿ ស៊ី​យ៉ែម ក៏​បាន​ដឹកនាំ​កម្លាំង​គណៈបញ្ជាការ​ឯកភាព​ខេត្ត បើក​កិច្ចប្រជុំ​បន្ទាន់ ដើម្បី​មាន​វិធានការ​ទប់ស្កាត់​បិទ​សប្បកម្ម​ផលិត​ស្រា​អនាធិប្បតេយ្យ និង​ទប់ស្កាត់​ការលក់ដូរ​ចែកចាយ ហើយ​ស្រាវជ្រាវ​រក​ប្រភព​នាំ​ចូល​។​
​ថ្លែង​នៅក្នុង​កិច្ចប្រជុំ​នា​រសៀល​នោះ លោក​ឧត្តមសេនីយ៍ លន់ សុផាត ស្នងការ​នគរបាល​ខេត្ត​បាន​លើកឡើង ដោយ​ជម្រុញ​ឲ្យកម្លាំង​នគរបាល​ស្រុក​-​ក្រុង ត្រូវមាន​វិធានការ​ឲ្យបាន​ហ្មត់តចត់​ជាមួយ​អាជ្ញាធរ ដើម្បី​បិទ​អាជីវកម្ម​ផលិត​ស្រា និង​ទប់ស្កាត់​ការ​ចែកចាយ នៅ​តាម​ភូមិ​-​ឃុំ ទូទាំង​ស្រុក ក្នុង​ខេត្ត ជា​បណ្តោះអាសន្ន និង​រង់ចាំ​ការចុះ​ត្រួតពិនិត្យ​របស់​មន្ត្រី នៃ​មន្ទីរ​ជំនាញ​ឲ្យបាន​ត្រឹមត្រូវ​មុន​នឹង​បន្ត​អាជីវកម្ម​។​
​លោក​ឧត្តមសេនីយ៍​ស្នងការ​បាន​អះអាង​ថា អាជ្ញាធរ​នឹង​មាន​វិធានការ​ចំពោះ​មុខ​ច្បាប់ ជា​ធរមាន​លើ​ម្ចាស់​ទីតាំង​ផលិត​ស្រា​ណា ដែល​ធ្វើឲ្យ​ប៉ះពាល់​សុខភាព​ប្រជាពលរដ្ឋ​ដោយ​មិន​អនុវត្ត​តាម​សេចក្តីណែនាំ​របស់​អាជ្ញាធ​រ ហើយ​កន្លងមក​នគរ​បាល​ស្រុក​ស្នួល ក៏​ធ្លាប់បាន​ចាប់​ឃាត់ខ្លួន​អ្នកធ្វើអាជីវកម្ម​ផលិត​ស្រា​ម្នាក់​នៅក្នុង​ឃុំ​ស្នួល បញ្ជូន​មក​ឃុំខ្លួន​នៅ​ពន្ធនាគារ ក្រោយ​ពី​រកឃើញថា ការធ្វើ​អាជីវកម្ម​ផលិត​ស្រា​របស់​ជន​នេះ បាន​បង្ក​ប៉ះពាល់​សុខភាព​ពលរដ្ឋ នៅ​ស្រុក​ស្នួល រហូតដល់​ស្លាប់ ៕